Agustos geldi festivaller başladı! -Burning Man Nevada USA




29 Ağustos-05 Eylül 2011 
Burningman.com 

Dünyadaki en çılgın etkinlikler arasında bulunan bu festival; dünyanın farklı köşelerinden en çılgın sanatçıları ve devrimcileri bir araya getiriyor.  Festival, Black Rock Desert, Nevada’da düzenleniyor. Katılımcılar yedi gün boyunca çöl şartlarına direnerek özgürleşiyorlar son olarak da insan bedeni ve onun kalıplarını temsil eden Tahta Adamı yakarak festivali sonlandırıyorlar.

Her sene festivalde; 7 çağ, eriyen dünya, inancın ötesi, bilinç, umut ve korku, Amerikan Rüyası gibi temalar seçiliyor. Katılımcılar playa adı verilen kampın ortasındaki yerde; festival için hazırladıkları teması önceden belirlenmiş çalışmalarını sergiliyorlar. Eğlence, özgürlük ve sanatın bir araya geldiği festival; her yıl renkli görüntülere sahne oluyor

Yanan Adam Festivalinin geçmişi
Festival, 1986’da Larry Harvey ve Jerry James’in yirmi kişilik arkadaş grubuyla San Fransisco, Baker Beach’ta buluşması ve 3 metrelik tahta bir adamı yakmalarıyla başlar. Bu yakma işlemi onlara ilham verir. Festivali, kendini ifade etmede köklü bir değişim, aniden gelişen fikirleri eyleme dökerek zihinlerindekini somutlaştırma olarak tanımlarlar. İlerleyen yıllarda katılımcıların inanılmaz boyutlara yükselmesiyle festival her yıl gerçekleşerek geleneksel bir hâl alır.

Festivalde neler yapılır?
Her yıl farklı bir tema seçilerek düzenlenen festivalde; tüm katılımcılar temaya uygun şekilde giyinir ve tarzlarını yaratırlar. Sanat gösterileri ve müzik ara vermeden devam eder. Festival boyunca normal dünyadan soyutlanıp özgürlük dünyasına adım atarsınız. 

Festivaldeki amaç her bireyin sahip olduğu yaratıcı güçlerin ortaya çıkmasıyla kendini ifade etme ve özgüven sonucunda yeni bir kültür yaratmaktır. Dayatılan toplum kuralları sebebiyle oluşan bariyerleri aradan kaldırarak, daha çok bireysel özelliklerin ön plana çıkarıldığı bir ortam yaratmak amaçlanır. Festivalin yaratıcıları, Burning Man sayesinde dünyada spiritüel anlamda bir değişiklik yapabileceklerine inanıyorlar. 

Festivalde sergilenen sanat eserleri karmaşık ve anlaşılmaz sanattan uzak, anlatmak istediğini direkt olarak ortaya koyan bir sanat türüdür. Sanat eserleri dışında değişik icatlar; makineler ve araçlar da sergilenir. 

Festival ortamı
İsteyen herkesin katılabileceği festivalde hiç tanımadığınız insanlarla arkadaş olma fırsatı doğar. Çölün ortasında; tanışmak, paylaşmak, yaratıcılığı ortaya koymak ve eğlenmek için düzenlenen şehirde hiçbir kısıtlama, ayrımcılık hissetmeden istediğinizi yapabileceğiniz bir ortam sağlanmaktadır. Paranın geçmediği bu şehirde; paylaşmak ve eğlenmek üzerine kurulu, güvenli, kocaman bir partide doyasıya eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz.

Bir hafta süren festivalde, katılımcılar kalabalık gruplar hâlinde, arabalar dolusu kullanılacak eşyalar ve sergilenecek eserler getirirler. Festival bölgesinde kesinlikle para kullanılmaz, bir şey satılmaz. Eksikler ve ihtiyaç duyulan eşyalar arkadaş ve çadır komşularından tedarik edilir. Çölün ortasında; beton yapılar, para, hava kirliliği, takım elbiseler, stresli insanlar göremeyeceksiniz.

Kalabalık grup hâlinde gitmeniz elbette daha eğlenceli olacaktır ama tek başınıza gitseniz bile asla yalnızlık çekme gibi bir sorununuz olmayacaktır; çünkü katılımcılar önyargılar ve kalıplardan uzak, arkadaş canlısı insanlar olurlar. Genellikle Avrupalı ve Amerikalı olan katılımcılar paraları az ya da çok olsun dünyayı gezdiklerinden, Türkiye’yi en az bir kez ziyaret etmişlerdir ve sizin Türk olduğunuzu öğrendiklerinde ilgi göstereceklerdir.

Yakma Töreni
Son iki gün festivalin asıl can alıcı noktasıdır. Cumartesi günü Tahta Adam’ın etrafında beş yüzden fazla ateş göstericisi ateş çevirir ve sonra da Tahta Adam yakılır. Pazar günü ise katılımcıların kaybettikleri kişilere ait eşyalar hazırlanan tapınağa konulur ve tapınak yakılır. Beton binalardan uzakta çölün ortasındaki mükemmel gökyüzü manzarasına; alevler ve neon ışık gösterileri eşlik ederek başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz manzaralar sunar.

Kaynak: www.maximiles.com.tr 




0 yorum:

Yorum Gönder

Labels

Labels

yaşam (37) tasarım (26) aksesuar (13) giyim (13) gurme (11) alışveriş (9) el işi (9) çocuk (9) düğün (7) parti (5) gezi (4) makyaj (4) dekorasyon (2) kitap-film (2) sergi (1)

Labels

  © NOME DO SEU BLOG

Design by Emporium Digital