Tebeşir nedir?
Tebeşir Birbirine gevşek olarak bağlanmış çok ince toz halindeki bir çeşit kireçtaşı. Kireçtaşı kalsiyum karbonat mineralidir. Tebeşir, kalsiyum karbonatla birlikte çok az miktarda balçık mineralleri, silis tanecikleri, çakmaktaşı tozu ihtiva eder.
Tebeşir, foraminifere ve coccoliths gibi mini mikroorganizmaların milyonlarca sene önce deniz diplerinde biriken kabuklarıdır. Kuzey Amerika'da Alabama ve Teksas'ta; Avrupa'da İngiltere, Fransa ve İsveç'te bol miktarda tebeşir yatakları vardır.
Tebeşir, temizlenip saflaştırıldıktan sonra portlant çimento yapımında ve dezenfektan olarak kullanılır. Tebeşirin işlenerek pudra haline getirilmesiyle kullanma sahası daha da artmıştır. Pudra tebeşir, seramik, cam macunu, muhtelif kozmetik, lastik, kağıt, marley, dişmacunu gibi birçok yerde dolgu maddesi olarak kullanılır.
Okullarda karatahtalarda yazı yazmak için kullanılan tebeşir tabii tebeşirden yapılmaz. Bu tebeşirler çok ince tebeşir tozunun, renk maddeleri, suda eriyen yapıştırıcılarla karıştırılıp, kalıplara dökülmesiyle elde edilir. ABD'de içine zehirli olmayan maddeler de karıştırılarak kağıt kalıplar içine dökülerek elde edilen tozsuz tebeşirler yapılmıştır.
Ülkemizde tozsuz tebeşir ilk defa 1982 senesinde Türkiye Gazetesi tesislerinde üretilmiş ve “Tozsuz Altın Tebeşirleri” adı verilmiştir.
Bununla beraber tebeşir tozunun ağırlığını arttıran malzemelerin sabun türü maddeler olduğu sanılmaktadır. Metal ve taş üzerine yazı yazmada kullanılan tebeşirlerse sabun, balmumu, reçine ve lamba karasından yapılır. Tebeşir umumiyetle silindir biçimindedir. Dört köşe olanları da imal edilmektedir.
Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
0 yorum:
Yorum Gönder